In Nederland kunnen we vieren dat we in vrijheid leven. Maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Daarom gaan we op 5 mei in heel Nederland met elkaar aan tafel, om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren.
Een Vrijheidsmaaltijd vier je samen met je buren, je beste vrienden, vage bekenden en nieuwe gezichten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Ontmoet nieuwe gezichten, luister naar elkaars verhalen en leer elkaar beter kennen op Bevrijdingsdag. Schuif je aan?
Een Vrijheidsmaaltijd bestaat uit de volgende onderdelen:
Iedereen mag zich aanmelden als organisator van een Vrijheidsmaaltijd. Het maakt niet uit of het om een particulier initiatief gaat of om een maaltijd gaat is georganiseerd door een comité, vereniging, bedrijf of instantie. Iedereen kan het, je kunt het zo klein of groot aanpakken als je zelf wil. Serveer de Vrijheidssoep in je woonkamer, in het park om de hoek, voor 2 of 200 mensen. Lees hier meer en meld je aan!
Stichtingen en verenigingen uit het gehele Koninkrijk der Nederlanden, dus inclusief het Caribisch gebied, die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en die een Vrijheidsmaaltijd willen organiseren, kunnen volgend jaar weer bij Vfonds een aanvraag indienen. Vanaf 15 januari 2025 is de regeling voor de volgende editie weer geopend. Raadpleeg de website van Vfonds voor meer informatie.
Neem contact op met het Nationaal Comité 4 en 5 mei via vrijheidsmaaltijden@4en5mei.nl.
Nee, de Vrijheidsmaaltijden vinden alleen plaats op 5 mei. Uiteraard is het mogelijk om op de datum waarop jouw eigen stad of dorp is bevrijd een maaltijd te organiseren, maar een Vrijheidsmaaltijd is op 5 mei, als de hele Nederlandse samenleving de vrijheid viert.
In 2020 konden de Vrijheidsmaaltijden niet op de gebruikelijke wijze doorgang vinden. Het Amsterdams 4 & 5 mei Comité heeft toen met Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie een speciaal blik Vrijheidsmaaltijdsoep bedacht, met het doel dat mensen ondanks de coronamaatregelen dezelfde maaltijd konden delen. Ook in Rotterdam werd dat jaar een eigen versie van de Vrijheidsmaaltijdsoep verspreid. In 2021, 2022 en 2023 is de soep voortgezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en door heel Nederland verspreid, steeds naar recept van een andere bekende chef; Yvette van Boven (2021), Nadia Zerouali (2022) en London Loy (2023). De chef van 2024 wordt binnenkort bekendgemaakt. Het recept van de Vrijheidssoep is vanaf april op de website te vinden.
In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. De maaltijden van 2024 worden half april zichtbaar gemaakt.